In tradionele datawarehousing wordt gewerkt met ETL batchprocessen. Data wordt maandelijks, wekelijks of zelfs nog frequenter geladen in het datawarehouse en gepresenteerd in bijvoorbeeld scorecards, rapporten en kubussen en daarnaast vinden er ook dataleveringen plaats.
Met B.I. 2.0 komt de data realtime binnen en wordt direct in een realtime datacache verwerkt. Dit opent mogelijkheden om niet alleen achteraf te verantwoorden maar ook mogelijkheden om te gaan sturen. Voorraden, wachttijden, fouten kunnen immers direct inzichtelijk gemaakt worden en op basis van deze informatie kan snel en direct ingegrepen worden.
B.I. 2.0 biedt dus kleinere latentietijden en er kan dus eerder ingegrepen worden in processen. Dit kan zelfs op geautomatiseerde wijze gebeuren. Daarnaast biedt BI 2.0 de mogelijkheid om inzicht te verschaffen over de toestand van processen.
Zo kan een callcenter agent aangeven wat er wanneer plaats heeft gevonden. Volgende vraag die dan meestal bij een klant rijst is de vraag: "En hoe lang gaat het nog duren?".
Om deze vraag van een klant te kunnen beantwoorden is nog meer nodig dan het inzicht wat er in de processen allemaal gebeurd is. In zo'n geval is er een inzicht in processtructuur nodig. Hoe zijn de processen opgebouwd, welke stappen zijn er te nemen, hoelang duren ze gemiddeld, zijn er achterstanden etc. Daarvoor is een zogenaamde procesboom nodig. Is deze er dan kan er niet alleen verantwoord worden, gestuurd worden maar ook nog eens gepland worden.
Het traject van verantwoorden naar sturen en zelfs plannen is een traject waarbij de DWH afdeling te maken kan krijgen met geheel andere klanten en geheel andere klantbehoeften. Een transitietraject voor een DWH afdeling is dan ook onvermijdelijk.
woensdag 7 november 2007
Abonneren op:
Posts (Atom)